, ,

AGAMA : Kisah penciptaan malaikat Jibril

Telah bersabda Rasulullah SAW bahawa ;

“Sesungguhnya Allah telah menciptakan malaikat Jibril dengan bentuk yang sangat indah.. Jibril mempunyai 124,000 sayap dan di antara sayap-sayap itu terdapat dua sayap yang berwarna hijau seperti sayap burung merak.. Sayap itu antara timur dan barat.. Jika Jibril menebarkan hanya satu daripada beberapa sayap yang dimilikinya,, maka ia sudah cukup untuk menutup dunia ini”..
Setelah memandang dirinya yang tampak begitu indah dan sempurna,, maka malaikat Jibril pun berkata kepada Allah ;

“Wahai Rabbku,, apakah Engkau menciptakan makhluk lain yang lebih baik daripada aku..?”

Kemudian Allah pun menjawab pertanyaan malaikat Jibril ;
Tidak”..

Mendengar jawapan Allah,, maka malaikat Jibril pun berdiri dan melakukan solat dua rakaat untuk bersyukur kepada Allah.. Pada setiap rakaat solat yang dikerjakan oleh malaikat Jibril,, dia menghabiskan masa selama 20,000 tahun lamanya..

Setelah malaikat Jibril selesai melaksanakan solatnya,, kemudian Allah pun berfirman kepadanya ;
“Wahai Jibril,, kamu telah menyembah Aku dengan ibadah yang bersungguh-sungguh dan tidak ada seorang pun yang menyembah-Ku seperti ibadah yang kamu lakukan,, akan tetapi di akhir zaman nanti akan datang seorang nabi yang mulia,, yang paling Aku cintai bernama Muhammad.. Dia mempunyai umat yang lemah dan sentiasa berdosa.. Seandainya mereka mengerjakan solat dua rakaat walau hanya sebentar dan dalam keadaan lupa serta serba kurang,, dengan fikiran yang melayang-layang dan dosa mereka pun besar,, maka demi kemuliaan-Ku dan ketinggian-Ku,, sesungguhnya solat mereka itu lebih Aku sukai daripada solatmu.. Hal itu kerana mereka telah mengerjakan solat itu atas perintah-Ku sedangkan solat kamu bukan atas perintah-Ku”..

Setelah mendengar hal tersebut,, Jibril pun kembali bertanya kepada Allah ;
“Ya Rabbku,, apakah yang Engkau berikan kepada mereka sebagai ganjaran atas ibadah mereka kepadaMu..?”

 Maka Allah berfirman yang ertinya ;
“Ya Jibril,, akan Aku berikan syurga Ma’waa sebagai tempat tinggal mereka”..

Malaikat Jibril kemudian meminta izin daripada Allah untuk melihat syurga Ma’waa tersebut..
Setelah Allah memberikan izin kepadanya,, maka malaikat Jibril pun mengembangkan sayapnya dan terbang menuju syurga Ma’waa..

Satu hayunan sayap malaikat Jibrail adalah sama dengan jarak perjalanan selama 3000 tahun.. Maka terbanglah malaikat Jibril selama beberapa lama perjalanan,, malaikat Jibril akhirnya kepenatan dan turun untuk singgah dan berteduh di bawah sebuah pohon..

Di sana ia bersujud kepada Allah lalu berkata ;
“Ya Rabbku,, apakah aku telah menempuh setengah atau sepertiga atau seperempat dari perjalanan menuju ke syurga Ma’waa..?”

 Maka Allah pun berfirman ;
“Wahai Jibril,, meskipun kamu mampu terbang selama 3000 tahun dan meskipun Aku memberikan kekuatan kepadamu seperti kekuatan yang engkau miliki,, lalu kamu terbang seperti yang telah kamu lakukan,, nescaya kamu tidak akan sampai kepada sepersepuluh dari beberapa puluhan yang telah Ku berikan kepada umat Muhammad terhadap ganjaran solat dua rakaat yang mereka kerjakan”..

Sabda Rasulullah SAW ;
“Sebelah kanan sayap Jibril terdapat gambar syurga berserta dengan segala isinya termasuk bidadari-bidadari,, istana,, pelayan dan sebagainya manakala sayapnya yang sebelah kiri terdapat gambar neraka dan segala isinya yang terdiri daripada beberapa macam ular yang cukup berbisa,, kala jengking dan neraka yang bertingkat-tingkat serta penjaganya yang terdiri daripada malaikat yang garang dan ganas yakni malaikat Zabaniyah“..

Kata Rasulullah Rasulullah SAW lagi ;
“Apabila telah sampai ajal seseorang itu,, maka akan masuklah satu kumpulan malaikat ke dalam lubang kecil pada badan manusia kemudian mereka akan menarik rohnya dari kedua telapak kaki hingga lutut dan mereka pun keluar.. Setelah itu datang lagi sekumpulan malaikat masuk menarik roh dari lutut ke perut.. Begitulah seterusnya dari perut ke dada dan dada ke kerongkongnya.. Itu saat nazak seseorang”..
“Kalau orang yang nazak itu orang beriman,, maka malaikat Jibril akan menebarkan sayapnya yang sebelah kanan sehingga orang itu dapat melihat kedudukannya di syurga sehingga terlupa orang-orang di sekelilingnya..
Jika orang yang nazak itu orang munafik,, maka Jibrail akan menebarkan sayap sebelah kiri untuk menunjukkan tempatnya di neraka sehingga ia menjadi sangat takut serta lupa kepada keluarganya”..
※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※
Kita sebagai umat Islam mesti mengakui kebenaran ini dan ia adalah sama seperti kita beriman kepada perkara ghaib..Tidaklah mustahil bagi Allah untuk menciptakan segala sesuatu kerana Dia maha pencipta..

Cukuplah sekadar kita melihat langit yang tak bertiang,, bukankah ia perkara mustahil bagi manusia untuk membuatnya..?

0 comments:

About